CultuurCaravaan

Blog! Jaap Harmsen vertelt over zijn eerste week als cultuurburgemeester

Ben jij benieuwd naar de eerste week van onze kersverse cultuurburgemeester Jaap Harmsen? Lees dan zijn blog! Klik hier om rechtstreeks naar zijn blog te gaan. 


Jaap Harsmen is onze nieuwe cultuurburgemeester

Wat zijn we blij! Onze nieuwe cultuurburgemeester is bekend en het is niemand minder dan: Jaap Harsmen! Een man die cultuur ademt. Hij was jarenlang de vaste presentator van Dauwpop, presenteert Ribs en Blues, misschien kennen jullie hem wel als Sinterklaas en als bandlid van Southbound kan hij zijn liefde voor het gitaarspel kwijt. Op de vraag waarom Jaap 'ja' heeft gezegd op het cultuurburgemeesterschap is hij heel duidelijk: “of je nu wilt of niet, je wordt dagelijks met cultuur geconfronteerd. En hier word ik zelf heel blij van en het maakt het leven mooier en rijker. Dus als je dan voor deze functie gevraagd wordt, zie ik dat als waardering. Maar zeker ook als mooie en grote uitdaging. Cultuur delen, cultuur onder de aandacht brengen, stimuleren, soms een beetje helpen en vooral omdat cultuur iets van ons allemaal is!”

Houd onze website in de gaten voor de eerste blog van onze nieuwe cultuurburgemeester!


Vrijdag 21 september bekendmaking nieuwe cultuurburgemeester en een avond vol nieuw talent 

Op vrijdagavond 21 september is het dan zo ver! De bekendmaking van onze nieuwe cultuurburgemeester en een avond vol nieuw talent op het gebied van muziek- en podiumkunsten in het ZINiN Theater. De nieuwe talenten zijn inmiddels bekend. De band BB Moos, het duo MARVELOUS, soliste Sarah Hemmink en artiest Matthew Jansen laten hun talent op deze avond graag aan jullie zien! Over de nieuwe cultuurburgemeester kunnen we alvast zeggen dat het een bekend persoon is. Iemand die gek is op cultuur en houdt van gitaar spelen. 

Het programma ziet er als volgt uit: 

 • 19:00 uur: inloop
 • 19:30 uur: opening door cultuurwethouder Anja van den Dolder
 • 19:45 uur: bekendmaking van de nieuwe cultuurburgemeester
 • 20:00 uur: ruimte voor nieuw talent
 • 21:00 uur: afsluiting

De huidige cultuurburgemeester Johan Kampman is de gastheer van de avond.

Ben jij benieuwd naar dit nieuwe muzikale talent en kun je niet wachten om de nieuwe cultuurburgemeester te ontmoeten? Kom dan langs! De entree is gratis.

Foto gemaakt door: Framedbyrick


CultuurCaravaan aanwezig bij Open Podium op vrijdag 21 september

Op vrijdagavond 21 september krijgt nieuw muzikaal talent de kans om ontdekt te worden tijdens het Open Podium in het ZINiN Theater. Dit jaar sluiten ook wij aan met onze CultuurCaravaan. We gaan graag met jou in gesprek over ideeën als een muziekkoepel in Nijverdal, een podium voor amateurkunst, een muziekstudio en een oefenruimte voor bandjes. De avond start om 19:00 uur met een inloop. Om 19:30 uur vindt de officiële opening plaats door wethouder Anja van den Dolder en wordt de nieuwe cultuurburgemeester benoemd. Daarna laten bands van 20:00 tot 21:00 uur zien wat ze in hun mars hebben. Om 21:00 uur wordt de avond afgesloten. We zien jullie graag!


Blog van Dorine - Zo wordt cultuur van iedereen!

Wil jij meer weten over het idee van Dorine 'Cultuurpret met een klein budget'? Lees dan nu haar blog! 


Cultuurcaravaan genomineerd voor de Galjaardprijs

Wauw! We hebben geweldig nieuws! De Cultuurcaravaan is genomineerd voor de Galjaardprijs. De Galjaardprijs wordt elk jaar door Logeion, de Nederlandse beroepsorganisatie voor communicatieprofessionals, uitgereikt aan het beste communicatie project of activiteit in het publieke domein. Van de 55 inzendingen is door de Galjaardcommissie en regiojury's gekozen voor 24 nominaties, waaronder dus ook de Cultuurcaravaan. Deze nominaties zijn op basis van inspiratie, innovatie en impact uitgekozen. De nominaties worden nu voorgelegd aan een vakjury en zij bepalen half september welke (maximaal) 5 projecten zij selecteren uit de lijst van de 24 nominaties. De finalisten worden vervolgens uitgenodigd voor een interview met de juryleden en mogen zich daarnaast presenteren op de nationale praktijkdag voor Publieke Communicatie op 1 november. We zijn ontzettend blij met deze nominatie. Nu hopen op een heel mooi vervolg. We houden jullie op de hoogte!

De Galjaarddag waar de Galjaardprijs aan gekoppeld is, is een jarenlange traditie binnen Logeion. De dag is vernoemd naar Chiel Galjaard, een van de oprichters van de Vereniging voor Overheidscommunicatie (VVO), een voorloper van Logeion. Galjaard was hoofd Voorlichting van de gemeente Den Haag en vooral opleider. Met de Galjaarddag wordt zijn inzet voor het vak levend in de vorm van een jaarlijkse prijs en een lezing over ontwikkelingen die relevant zijn voor het communicatievak.


Status van de werkgroepen

Er zijn 16 concrete ideeën geprioriteerd. Met een aantal ideeën is een aantal inwoners enthousiast aan de slag gegaan: Hieronder lees je hoe ver ze zijn. 

 • Muziekonderwijs: de insteek van deze werkgroep is om de MuziekImpuls voort te zetten op basisscholen ook nadat de subsidieregeling in 2021 stopt. Het doel is om MuziekImpuls op termijn ook uit te rollen naar het voortgezet onderwijs. Daarnaast wil de werkgroep bezig met het uitbreiden van de instrumentenbank en denkt de werkgroep mee met het project 75 jaar bevrijding. 
 • Kunst komt naar je toe: deze werkgroep is in gesprek over een website voor cultuur voor de gemeente Hellendoorn in samenwerking met ZINiN. De werkgroep pakt ook de punten 'Website voor cultuur' (idee 11) en 'Marktplaats voor culturele benodigdheden' (idee 12) op. 
 • Uitbreiding jeugdactiviteiten in de kernen: vanuit Stichting de Welle wordt dit idee verder uitgewerkt. 
 • Cultuurpret met een klein budget: deze werkgroep wil cultuur voor iedereen toegankelijk maken. Ook voor inwoners die niet veel te besteden hebben. De werkgroep is bezig met het opzetten van 'Cultuurpakkers'. Kortingskaartjes en/of gratis tickets voor culturele activiteiten voor inwoners met een inkomen van maximaal 130-140% van het bijstandsniveau. 
 • Samen vieren van 75 jaar vrijheid: dit idee wordt uitgewerkt door een al bestaande werkgroep. Waar mogelijk legt de werkgroep verbindingen met andere werkgroepen, zoals bijvoorbeeld 'Muziekonderwijs'.
 • Muziekstudio en oefenruimte bandjes: Stichting de Welle wil een oefenruimte creëren bij het jongerencentrum Place-to-Be. 
 • Kunst in de openbare ruimte: de werkgroep is op zoek naar kunstenaars en een geschikte locatie voor het aanbrengen van Mural Art. 

Voor een aantal ideeën worden nog enthousiastelingen gezocht:

 • Theater en kunst (fiets)tocht langs alle kernen
 • Bibliotheken met sociale functie
 • Muziekkoepel in Nijverdal
 • Kennisoverdracht van cultureel erfgoed
 • Regelneven voor cultuurinitiatieven
 • Inzet (dorps)budget ten behoeve van cultuur
 • Fysiek en digitaal podium voor amateurkunst

Haak aan! Wil jij je aanmelden om mee te denken over één of meer van de ideeën. Dan horen we graag van jou! Je kunt een e-mail sturen naar cultuurcaravaan@hellendoorn.nl. Vanuit de gemeente ondersteunen en faciliteren we alle ideeën. Dus wees zeker niet huiverig als je graag wilt starten met een idee dat nog geen enthousiastelingen om zich heen heeft verzameld.


Kunstenaars en een locatie gezocht voor Mural Art!

Een nu nog kale muur mooi maken door Mural Art toe te passen. Dat is de wens van Cees van Sparrentak. Het liefst een muur die meerdere mensen met elkaar kan verbinden. Bijvoorbeeld van een appartementencomplex of   een verenigingsgebouw. Ben jij kunstenaar of weet jij een geschikte locatie? Stuur dan een e-mail naar cultuurcaravaan@hellendoorn.nl of reageer op dit bericht!


Cultuurpret met een klein budget - Meld je aan om mee te denken

Namens initiatiefneemster Dorine de Roo vragen we jouw aandacht voor het idee 'cultuurpret met een klein budget'. Wil jij met haar meedenken over 'cultuurpakkers' een jaarlijks aanbod van gratis kaartjes en kaartjes met korting voor culturele activiteiten voor mensen die het niet breed hebben? Meld je dan aan. Ze is op zoek naar een stichting die dit wil omarmen, mensen met een groot netwerk, creatieve denkers, culturele aanbieders (bijvoorbeeld kunstenaars en verenigingen), mensen die tijd en/of geld willen investeren, sponsoren en fondsenwervers. Ben je nieuwsgierig geworden? Neem dan contact op met Dorine door een e-mail te sturen naar: cultuurcaravaan@hellendoorn.nl.


Cultuurcaravan aanwezig op de Sport- en Cultuurmarkt

Wauw! We kunnen terugkijken op een geslaagde deelname aan de Sport- en Cultuurmarkt. Wat hebben we veel inwoners kunnen spreken over cultuur! Initiatiefneemster Dorine de Roo heeft inwoners aangehaakt bij het idee ‘Cultuurpret met een klein budget’ en we hebben een aantal namen ontvangen voor het cultuurburgemeesterschap. 


Wie wordt onze nieuwe cultuurburgemeester? 

Dit najaar draagt onze cultuurburgemeester Johan Kampman het stokje over. Maar aan wie? Dat is de vraag! Wil jij onze nieuwe cultuurburgemeester worden of ken jij iemand die geknipt is voor deze mooie functie? Laat het ons dan weten door een e-mail te sturen naar: cultuurcaravaan@hellendoorn.nl.


Aan de slag met cultuur!

De CultuurCaravaan is volop in beweging. Tijdens de bijeenkomsten in januari in De Smidse heeft de Bonte Honderd alle ideeën geprioriteerd. Hierbij het mooie resultaat. Wil jij weten hoe het gaat met de uitwerking van de ideeën? Klik dan hier! 

Uitslag

 • Muziekonderwijs (169 punten)
 • Kunst komt naar je toe (130 punten)
 • Uitbreiding jeugdactiviteiten in alle kernen (88 punten)
 • Cultuurpret voor een klein budget (83 punten)
 • Samen vieren van 75 jaar bevrijding (82 punten)
 • Theater- en kunst(fiets)tocht langs alle kernen (74 punten)
 • Muziekstudio en oefenruimte bandjes (67 punten)
 • Bibliotheken met sociale functie (67 punten)
 • Muziekkoepel in Nijverdal (61 punten)
 • Kennisoverdracht van cultureel erfgoed (56 punten)
 • Website voor cultuur (53 punten)
 • Marktplaats voor culturele benodigdheden (44 punten)
 • Regelneven voor cultuurinitiatieven(38 punten)
 • Inzet (dorps)budget t.b.v. cultuur (27 punten)
 • Kunst in de openbare ruimte (25 punten
 • Fysiek en digitaal podium voor amateurkunst (12 punten)

Cultuur in onze gemeente


CultuurCaravaan - The Movie

Via de CultuurCaravaan hebben inwoners van de Gemeente Hellendoorn de cultuurvisie bepaald. Dit proces hebben we op film vastgelegd. Deze productie is tot stand gekomen door een financiële bijdrage van Studio Vers Bestuur.


Met elkaar in gesprek over cultuur

Een leuk filmpje van hoe het die dag verliep.